Whataspp ada rahsia tersembunyi..6 Fungsi Berjaya dibongkar..Cepat TRY!!!



Penggunaan WhatsApp boleh dikatakan sebagai aplikasi WAJIB yang mesti ada bagi sesiapa yang memiliki telefon pintar. WhatsApp merupakan cara paling mudah dan jimat untuk berkomunikasi dengan orang lain dengan cara menghantar mesej, video, gambar, audio dan sebagainya. Malah, WhatsApp juga ‘meriah’ dengan pelbagai jenis grup bagi memudahkan lagi urusan untuk berhubung.
Sebenarnya, fungsi WhatsApp bukan sekadar ini sahaja. Ada 6 fungsi cara nak guna aplikasi WhatsApp yang masih ramai tak tahu. Jom belajar trik ini.
#1. Invisible
Jika tak suka orang nampak ketika online, atau nak sembunyikan status ‘last seen’ guna cara ini:Android: Menu > Settings > Account > Privacy. 
iOS: > Settings > PrivacyDengan cara ini, anda tetap boleh ‘online’, tetapi orang tak nampak kehadiran anda online.
#2. Highlight Mesej

Nak bagi orang nampak dan lebih jelas dengan apa yang kita nak sampaikan, bukan hanya dengan emoticon sahaja. Tapi boleh juga buat cara ini;Kalau italics, letak underscore _ sebelum dan selepas perkataan _text_ .
Kalau nak bold. Letak * sebelum dan selepas perkataan *text*
Kalau nak strikethrough type, letak twiddles sebelum dan selepas perkataan ~message~.
#3. Nak Spam Mesej atau Broadcast Mesej

Tak semestinya kena buat WhatsApp group kalau nak sampaikan mesej. Sebenarnya boleh je hantar sekali banyak mesej kat personal WhatsApp diorang.Contohnya seperti ini;
#4. Macam mana nak tahu kalau dah kena blocked ?

1.Orang tu tak ada profile picture.
2.Tak boleh nampak bila dia online atau last seen.
3.Semua mesej yang dihantar akan ada satu tick je.
4.Bila buat whatsapp group tapi tak boleh invite orang tu.
Hah cuba check contact chat, pernah tak kena blocked?
#5. Mana nak cari balik mesej yang penting ?

Selalunya dekat WhatsApp group ada beratus mesej yang dihantar dan kadangkala ada benda penting yang perlu diambil perhatian.Kalau nak scroll satu persatu mesej-mesej tersebut memang makan masa dan biasanya susah nak jumpa semula.Cara mudah nak atasi masalah ini,starred kan je mesej tu. Tekan kat text tu lama, sampai dia keluar pop out. Then click simbol star. Mudah kan!
#6.Elak ‘Storage Capacity’ Cepat Penuh

Hah, ni trik yang paling bagus bagi sesiapa yang ada memori smartphone yang sikit.Sebab kebiasaannya jika tak buat setting ini, WhatsApp akan muat turun semua media yang dihantar secara automatik. Tak kira lah ia diperlukan atau tidak. Ia akan membuatkan memori phone cepat penuh. Dengan ikut trik ini, anda sebenarnya boleh memilih jenis media yang anda mahukan sahaja.Anda boleh turn off media autosave dengan cara ini;Android: Settings > Data Usage
iOS: > Settings > Data and Storage Usage > Media
Selamat Mencuba!

Cara Matikan Auto Play Video Pada Facebook

Cara Matikan Auto Play Video Pada Facebook. Lakukan Ini Untuk Jimatkan Data Anda!


Baru-baru ini Facebook telah mengemaskini fungsi pada paparan Newsfeed pengguna Facebook. Di mana setiap video yang dipaparkan pada newsfeed akan dimainkan secara automatik.

Jika anda tercari-cari bagaimana cara mematikan fungsi ini, ikuti cara berikut.

Matikan Auto Play Facebook Pada Desktop


1. Pergi ke setting  Facebook.
fb
2. Masuk ke option tepi paling bawah sekali. "Video"

fb
3. Jika setting anda "default" tukarkan kepada 'off"
fb


Cara Matikan Auto Play Video Facebook pada Smartphone

1. Pergi ke setting sebelah kanah aplikasi Facebook anda. Masuk ke App Setting
fb
2. Kemudian, matikan setting "video play automatically"
fb

Tadaaa.. dengan ini jimatlah sikit data yang anda gunakan.

How to identify your smartphone/cellphone is FAKE OR REAL !!!


This “social engineering” trick might compromise your email


Ever forgot your password to your email? There’s a high chance you have authenticated your identity with your email service using your smartphone.

It’s an extremely common and easy way to get access back to your account but this also presents a potential vulnerability if someone has your phone number and email address. A bit of creative texting and catching you off guard is all someone needs to compromise your email account.

This phishing attempt is then started by initiating a verification code process with your email provider and having them send a text message to your phone with the code. Then they will immediately follow-up with a message about unauthorized activity and for a response with the authentic authorization code.

While it does appear suspicious, if you happen to be in the middle of something you probably won’t think twice about responding with the code. After that the perpetrator is more than able to get access to your mail and lock you out. This is twice as bad if you happen to have important information stored on your account (which you likely do) and could lead to more than just being inconveniently denied access.

Below is a video by Symantec detailing how exactly this happens and how to avoid getting tricked into losing control of your email account. So remember, stay safe and don’t respond to any suspicious messages on your mobile.



Hacker anatomy - Spearphishing attack of personal data


World Cup 2014 Game Fixtures


How to Jump a Car