Showing posts with label Smartphones. Show all posts
Showing posts with label Smartphones. Show all posts

Whataspp ada rahsia tersembunyi..6 Fungsi Berjaya dibongkar..Cepat TRY!!!



Penggunaan WhatsApp boleh dikatakan sebagai aplikasi WAJIB yang mesti ada bagi sesiapa yang memiliki telefon pintar. WhatsApp merupakan cara paling mudah dan jimat untuk berkomunikasi dengan orang lain dengan cara menghantar mesej, video, gambar, audio dan sebagainya. Malah, WhatsApp juga ‘meriah’ dengan pelbagai jenis grup bagi memudahkan lagi urusan untuk berhubung.
Sebenarnya, fungsi WhatsApp bukan sekadar ini sahaja. Ada 6 fungsi cara nak guna aplikasi WhatsApp yang masih ramai tak tahu. Jom belajar trik ini.
#1. Invisible
Jika tak suka orang nampak ketika online, atau nak sembunyikan status ‘last seen’ guna cara ini:Android: Menu > Settings > Account > Privacy. 
iOS: > Settings > PrivacyDengan cara ini, anda tetap boleh ‘online’, tetapi orang tak nampak kehadiran anda online.
#2. Highlight Mesej

Nak bagi orang nampak dan lebih jelas dengan apa yang kita nak sampaikan, bukan hanya dengan emoticon sahaja. Tapi boleh juga buat cara ini;Kalau italics, letak underscore _ sebelum dan selepas perkataan _text_ .
Kalau nak bold. Letak * sebelum dan selepas perkataan *text*
Kalau nak strikethrough type, letak twiddles sebelum dan selepas perkataan ~message~.
#3. Nak Spam Mesej atau Broadcast Mesej

Tak semestinya kena buat WhatsApp group kalau nak sampaikan mesej. Sebenarnya boleh je hantar sekali banyak mesej kat personal WhatsApp diorang.Contohnya seperti ini;
#4. Macam mana nak tahu kalau dah kena blocked ?

1.Orang tu tak ada profile picture.
2.Tak boleh nampak bila dia online atau last seen.
3.Semua mesej yang dihantar akan ada satu tick je.
4.Bila buat whatsapp group tapi tak boleh invite orang tu.
Hah cuba check contact chat, pernah tak kena blocked?
#5. Mana nak cari balik mesej yang penting ?

Selalunya dekat WhatsApp group ada beratus mesej yang dihantar dan kadangkala ada benda penting yang perlu diambil perhatian.Kalau nak scroll satu persatu mesej-mesej tersebut memang makan masa dan biasanya susah nak jumpa semula.Cara mudah nak atasi masalah ini,starred kan je mesej tu. Tekan kat text tu lama, sampai dia keluar pop out. Then click simbol star. Mudah kan!
#6.Elak ‘Storage Capacity’ Cepat Penuh

Hah, ni trik yang paling bagus bagi sesiapa yang ada memori smartphone yang sikit.Sebab kebiasaannya jika tak buat setting ini, WhatsApp akan muat turun semua media yang dihantar secara automatik. Tak kira lah ia diperlukan atau tidak. Ia akan membuatkan memori phone cepat penuh. Dengan ikut trik ini, anda sebenarnya boleh memilih jenis media yang anda mahukan sahaja.Anda boleh turn off media autosave dengan cara ini;Android: Settings > Data Usage
iOS: > Settings > Data and Storage Usage > Media
Selamat Mencuba!

How to identify your smartphone/cellphone is FAKE OR REAL !!!


Samsung Galaxy S 4 compared with other smart phones



The Samsung Galaxy S 4 which was just revealed looks underwhelmingly the same as the older Galaxy S III. During the Unpacked event, the main highlight was on its smart features on camera, voice commands, hand gestures and eye tracking.

With the hardware specs put side by side with other models including the latest Full HD Androids, iPhone 5, Lumia 920 and Z10, we noticed that there have been some improvements on the S 4′s dimensions.
While the Galaxy S 4 boasts a bigger Full HD screen at 5″, the height remains exactly the same as the current Galaxy S III at 136.6mm while at the same time, they have narrowed the width at just 69.8mm. The battery on the S 4 has been upgraded as well to 2,600mAh which is 300mAh 500mAh more than the old one but yet it is slimmer at 7.9mm and lighter at 130g. This means that the S 4 should be easier to hold in the hands.
While display is an improvement, being the first Full HD smart phone from Samsung, it loses out in terms of pixel density to HTC One, due to its smaller 4.7″ screen. In reality, at over 400ppi, it is really hard to differentiate which display has higher pixel density. All matters now would be the display quality especially viewing angles, brightness and contrast.

One obvious advantage which the Galaxy S 4 has over the likes of HTC One and Xperia Z would be its removable 2,600mAh battery. If we put the dimensions side by side, the Galaxy S 4 is actually shorter than the 4.7″ HTC One and it is just as slim as the Xperia Z’s 7.9mm thickness. Even with its extra 300mAh battery capacity, the Galaxy S 4 is at least 13 grams lighter as well which is rather impressive. For those that prefer the thinnest, lightest and shortest, the iPhone 5 is no contest at all with its super slim 7.6mm thickness and weighs just 112 grams.

So far Samsung hasn’t reveal much details on the variants available and based on their official spec sheet, there will be 2 models available. One will be running on a Quad Core 1.9GHz processor while the other on a Octa Core 1.6GHz processor. We are likely to get the Octa Core version in Malaysia.

Edit: As pointed out by reader min402, the Octa-Core set up in the Galaxy S 4 doesn’t mean all 8 cores are running simultaneously. Rather it has a dual set up of either Quad-Core A15 and Quad-Core A7 which switches depending on intensity of processing required.
In terms of OS version, the Galaxy S 4 runs the very latest Android 4.2.2 Jelly Bean. Availability wise, Samsung has shared that it will be launching with 327 operators in 155 countries by end of April.